Progressieve spierontspanning als ontspanningstechniek, ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Jacobson, werkt volgens het principe dat je je spieren beurtelings achtereenvolgens sterk aanspant, waarna je ze loslaat en van de ontspanning geniet. De methode is gebaseerd op het verschijnsel dat ontspanning van de spieren een gevoel van “zwaarte” veroorzaakt. (Omgekeerd: indien men gevoelens van zwaarte induceert, ontspannen de spieren zich). In therapie begeleid ik je met mijn stem langs de diverse spiergroepen. Je kunt dit ook zelf doen in ruglig met alle spiergroepen of losse spieren die je maar kunt bedenken. Enige systematiek daarbij is wel aan te bevelen door bv. van onder naar boven te werken, dus vanaf de voeten en onderbenen naar je bovenlichaam.

Het gaat als volgt: Span je spieren van je voeten en benen zo, dat je tenen helemaal opgetrokken worden in de richting van je hoofd. Houd dit zo vast, zo hard als je kunt en voel de spanning…. nu ontspan je de spieren weer langzaam en je voelt hoe de spanning wegstroomt, laat de spieren helemaal ontspannen. En let dan ‘s op hoe ze voelen. Je spieren voelen prettiger naarmate ze meer ontspannen zijn….
En nu strek je je tenen weg van je lichaam, zo hard als je kunt…en voel de spanning. Houdt deze spanning vast… en let er op hoe dat voelt…. en ontspan nu weer helemaal en geniet van het prettige gevoel, dat zich nu van je voeten meester maakt….

En ga dan met je aandacht naar je benen. En span je benen helemaal…houd die spanning vast…. en voel die spanning….al die spieren van je benen zijn nu helemaal gespannen…en laat die spanning nu wegvloeien….voel hoe je benen ontspannen, helemaal ontspannen en let er op hoe plezierig dat gevoel in je benen en voeten nu is.
Nu ga je met je aandacht naar je buik. En span alle spieren in je buik aan…alle spieren in je buik zijn nu gespannen….houd die spanning vast…en nu ga je weer ontspannen en voel je hoe alle spanning uit je buik verdwijnt en geniet er van je buik zo te voelen, zo ontspannen…

En nu kun je je rug aanspannen…span alle spieren in je rug aan..zo hard als je kunt…..en houd dat weer vast..en voel die spanning in de spieren van je rug…en laat dan de spanning weer los en voel hoe heerlijk het is om de spieren in je rug weer helemaal te ontspannen en geniet maar van dat gevoel en je kunt voelen dat je lichaam zwaarder wordt….
En knijp dan nu je vuisten samen…heel stevig ..en span ook je boven- en onderarmen…zo stevig als je kan en houd dat zo vast, die vuisten..stevig vasthouden…en laat maar weer los…helemaal los en ontspannen die handen en armen, laat ze losjes neerliggen en let maar op hoe ze nu voelen, zwaar en ontspannen.

En nu trek je je schouders helemaal op, je voelt de spanning in je nek en bij je schouderbladen, houd ze zo gespannen mogelijk…misschien doet het zelfs wel pijn..en houd dat nog even vol… en laat nu je schouders weer los en voel hoe ze zakken en hoe de spanning uit je nek en schouders wegvloeit…en geniet maar van dit prettige gevoel… en voel maar hoe je schouders nu aanvoelen….. Laat alles los en ontspannen: je voeten en benen, je handen en armen, buik, rug, schouders en nek en ga dan met je aandacht naar je gezicht.

Span nu alle spieren in je gezicht tot een grimas, trek je hele gezicht samen, druk je kaken op elkaar, trek rimpels, waar het kan en merk hoe onnatuurlijk dit voelt, maar houd die spanning nog even vast…stevig vast…. en laat nu alle spieren los, helemaal los en voel hoe de spanning wegtrekt en hoe je gezicht helemaal ontspant en observeer bij jezelf wat je hierbij ervaart als aangename sensatie. Voel nu je hele lichaam, hoe heerlijk rustig het is en doorloop nog even me je aandacht je hele lijf. Zijn er nog plekjes waar je nog een beetje spanning of pijn voelt? Ga daar maar heen met je aandacht. En ontspan die plekjes. Blijf nog even genieten van die toestand…..

Belangrijk bij deze oefeningen is elke keer dat je ze doet, je zoveel mogelijk bewust te zijn van de wisselende sensaties van spanning en ontspanning, zodat je ze herkent en gevoelens van (spier)spanning (als signaal dat je ‘zit te stressen’) meteen kan wegwerken. Je voelt je lekkerder en het is stukken gezonder.