Mogelijk heb je al opgemerkt dat je je migraine-aanvallen kunt koppelen aan bepaalde omstandigheden, die eraan voorafgingen. Dat kan te maken hebben met voedings- of genotmiddelen, je levensstijl of bepaalde gebeurtenissen. Misschien ook is het je niet opgevallen en gaf je er ook geen aandacht aan. In dat geval kan het lonend zijn daar vanaf nu eens op te letten, misschien zie je dat soort verbanden of ontdek je er zelfs een bepaald patroon in. Ik geef wat voorbeelden waar je op zou kunnen letten.

  • Sommigen zijn van mening dat migraine wordt uitgelokt door stress, maar het komt ook vaak voor ná een stressperiode b.v. tijdens vakantie of in ‘t weekend. Mogelijk is dat herkenbaar voor je. Factoren van emotionele aard (zorgen, vermoeidheid en depressies) zowel als van fysieke aard (overmatige inspanning, verminderde weerstand, tandpijn of allergische reacties kunnen een rol spelen.
  • Ook omgevingsprikkels (fel of flikkerend licht, penetrante geuren, lawaai, rook, stof) en weersveranderingen (luchtdruk, vochtigheid en temperatuur) zoals dreigend onweer kunnen een aanval uitlokken. Misschien ontdek je “Hé, altijd na een discofeest….” of ” na een bezoek bij….die in een sterk industriële omgeving woont..”” etc.
  • Anderen geven (in geval van overgevoeligheid) sommige alcoholhoudende drank of voedingsmiddelen (zuivel, chocolade, citrusvruchten m.n. sinaasappelen) de schuld of cafeïne (in koffie, thee, ijsthee, cola, energiedrankjes, chocola, sommige pijnstillers); als je er tot nu toe niet op lette, kan je ‘t systematisch uitproberen. Ik noemde cafeïne, maar het komt ook voor na abrupte cafeïneonthouding.
  • Bij vrouwen bestaat er heel vaak een relatie met de menstruele cyclus, wat te maken heeft met fluctuerende hormoonspiegels (menstruatie, ovulatie en overgang). En bij gebruik van de oestrogeenbevattende anticonceptiepil (die dus zorgt voor een hoog serotoninegehalte en daardoor vasoconstrictie handhaaft) daalt de serotoninespiegel ineens tijdens de pilvrije (menstruatie)dagen, waardoor de bloedvaten zich verwijden en wat (dus) kan leiden tot een migraineaanval. Als dit steevast je ervaring is, valt een andere anticonceptiemethode te overwegen (of overleggen met je arts over een andere pil).
  • Bekend is ook dat een onregelmatig leefpatroon (met een steeds veranderend levensritme), met overslaan van maaltijden ( verlaagde bloedsuikerspiegel) of een verandering in het slaappatroon (te veel of te weinig), nogal eens een aanval tot gevolg heeft.

Om migraine zo veel mogelijk te voorkomen is dus een preventieve levensstijl aan te bevelen door te zorgen voor regelmaat en triggers te vermijden.