Naast de frequent, maar bij migraine niet noodzakelijk altijd voorkomende maag / darm -problemen als misselijkheid en braken, en het verergeren van de pijn bij lichamelijke activiteit zijn er dus ook die niet constante verschijnselen van andere aard.

  • Op neurologisch gebied doen zich soms spraakproblemen of uitvalverschijnselen cq. verlammingsverschijnselen links / rechts voor, of er is een periode van bewusteloosheid.
  • Visueel kun je soms 10 tot 30 minuten voorafgaand aan een aanval last hebben van zgn. aura ‘s (bepaalde lichtfiguren, schitteringen, sterretjes of minder goed zien).
  • Soms ook merkt je omgeving of jijzelf dat je enkele uren tot dagen voorafgaand aan een aanval last hebt van andersoortige verschijnselen als stemmingsveranderingen, erge trek in het eten van zoetigheid, over- of inactiviteit, concentratieverlies of gapen.

Met de aura, ook wel het prodromale stadium genoemd, wordt de periode bedoeld 10 tot 30 minuten voor aanvang van een hoofdpijnaanval. Je kunt bij jezelf nagaan of je verschijnselen hebt, die behoren bij dit aan de eigenlijke aanval voorafgaande stadium, wat ik in algemene zin beschrijf:

  • Ongeveer 20 % van de migrainepatiënten voelt zich in deze periode wat geïrriteerd of depressief, rusteloos en / of misselijk.
  • Ook ongeveer 20 % ervaart vooraf (10 tot 30 min.) gezichtsvelduitval in een specifiek gebied (scotoom, ook wel blinde vlek genoemd) of ze zien hoekige, schemerige vlekken of lichtflitsen.
  • Minder dan 20 % ziet in dit stadium vertekende beelden van wat wordt waargenomen.
  • Sommigen ervaren tintelingen en / of krachtverlies in een arm of been.

Deze symptomen verdwijnen meestal voor de aanval begint, maar soms ook gaan ze erin over. Je ziet ook wel blauwe handen en voeten (van de kou).
Bij mensen die prodromale verschijnselen hebben zijn patroon en lokalisering van de hoofdpijn meestal constant. Als je behoort tot deze categorie kun je dit stadium beschouwen als waarschuwing vooraf, en de hoofdpijn voorkomen door binnen deze periode medicijnen in te nemen.