Hoe werkt je onderbewustzijn

De kracht van je onbewuste

Hoe werkt je onderbewustzijn

Je onderbewustzijn zorgt ervoor dat je emotioneel en fysiek ongemakkelijk voelt wanneer je iets nieuws of anders wilt doen of om één van je gevestigde gedragspatronen te veranderen.

Je onderbewustzijn is als een grote geheugenbank. De capaciteit ervan is vrijwel onbeperkt. Het bewaart permanent alles wat ooit met je gebeurt. Tegen de tijd dat je 21 jaar oud bent, heb je al meer dan honderd keer de inhoud van de gehele Encyclopedia Britannica permanent opgeslagen. Onder hypnose kunnen oudere mensen vaak, met perfecte duidelijkheid, gebeurtenissen van vijftig jaar eerder herinneren. Je onbewuste herinnering is vrijwel perfect. Het is je bewuste herinnering die minder duidelijk is.

De functie van je onderbewustzijn is om gegevens op te slaan en op te halen. Zijn taak is ervoor te zorgen dat je precies reageert op de manier waarop je bent geprogrammeerd. Je onderbewuste maakt alles wat je zegt en doet passend in een patroon in overeenstemming met je zelfconcept, je ‘master programma’.

Je onderbewustzijn is subjectief. Het denkt of redeneert niet zelfstandig; het gehoorzaamt alleen de bevelen die het uit je bewustzijn ontvangt. Net zoals je bewustzijn kan worden beschouwd als de tuinman, die zaden plant, kan je onderbewustzijn als de tuin of vruchtbare grond beschouwd worden, waarin de zaden ontkiemen en groeien.

Je bewuste geeft commando’s en je onderbewustzijn gehoorzaamt.

Je onderbewuste zorgt ervoor dat je regelmatig ademt en je hart regelmatig slaat. Door je autonome zenuwstelsel handhaaft het een evenwicht tussen honderden chemicaliën in je miljarden cellen, zodat je hele fysieke lichaam in volledige harmonie functioneert.

Je onderbewustzijn beoefent ook homeostase op mentaal niveau, door je te laten denken en te handelen op een manier die in overeenstemming is met wat je in het verleden hebt gedaan en gezegd.

Al je gewoontes van denken en handelen zijn opgeslagen in je onderbewustzijn. Het heeft al je comfortzones opgeslagen en het werkt er actief aan om je daar in te houden.

Je onderbewustzijn zorgt ervoor dat je emotioneel en fysiek ongemakkelijk voelt wanneer je iets nieuws of anders wilt doen of om één van je gevestigde gedragspatronen te veranderen.

Je kan je onbewust geneigd voelen om je terug te trekken naar je comfort zone elke keer dat je iets nieuws probeert. Zelfs het nadenken over iets anders doen dan wat je gewend bent, kan je gespannen en ongemakkelijk doen voelen.

Succesvolle personen treden makkelijker uit hun comfortzones. Om te groeien, om uit je comfortzone te komen, moet je de eerste paar keer ongemak ervaren terwijl je nieuwe dingen doet.