Ook wel ego states therapy genoemd of werken met delen is het aangaan van een dialoog met een in regressie gereactiveerde subpersoonlijkheid, die hoort bij de jongere leeftijd waarop je in regressie of via een affectbrug uitkomt. Een zinvolle methode wanneer je het gevoel hebt je te gedragen op een manier die je eigenlijk helemaal niet wilt, als je ervaart dat het net is alsof “iets in je maakt, dat je (een bepaald iets) zegt, denkt of doet, ook al wil je dat niet.”

Als dat ongewenst gedrag samengaat met een bepaalde stemming of emotie kan zo ‘n gevoelsbrug tot stand worden gebracht door uit te gaan van dat gevoel in het heden en dat terug te volgen tot het moment waarin je voor de eerste keer die ervaring had, in een situatie waarin het passend was je zo te voelen.
Als het alleen om gedrag gaat kan in lichte trance meteen worden gevraagd of het voor dat gedrag verantwoordelijke deel zich wil melden, hoe oud de totale persoon was toen het ontstond, wat toen veroorzaakte zich zo te gaan gedragen en met welke (positieve) bedoeling.
Met gebruikmaking van deze therapievorm ga ik in gesprek met deze delen (egostates), die eigenlijk afgesplitste delen van jouzelf zijn.

Het gaat om delen die zijn ontstaan in de loop der jaren en die zich nog steeds gedragen op een manier die ooit zinvol was in de tijd dat het (nu storende) gedrag ontstond, maar dat nu niet meer is. Door deze delen, geïsoleerd van de invloed van andere delen, aan het woord te laten worden de bedoelingen van zo ‘n subpersoonlijkheid duidelijk en de gebruikte methoden kunnen verbeterd worden. Dit kan omdat zo ‘n subpersoonlijkheid over dat specifieke onderwerp waarover het gaat vaak heel zuivere antwoorden op mijn vragen geeft en er ook onderhandeld kan worden over door jou zelf uitvoerbare veranderingen. Door zo met diverse subpersoonlijkheden van je te onderhandelen over gedragsverandering (in ruime zin, ook over emoties en gedachten) ontstaat een innerlijke discussie. Zo kom je (en dat is meteen ook de kracht van deze therapievorm) vanuit je eigen persoon met haalbare oplossingen.

Het gaat erom de oorspronkelijke positieve bedoeling van die storende subpersoonlijkheid weliswaar te erkennen, maar op een creatieve manier te zoeken naar een andere vorm van uitdrukking van die positieve intentie. Soms ook blijkt in het zoeken naar herkadering het helemaal niet meer nodig te zijn dat dat deel van je persoonlijkheid zich nog laat gelden. Het op deze manier herdefiniëren is van doorslaggevend belang in de ‘ego-state’ therapie om het achterwege blijven van het ongewenst gedrag tot resultaat te hebben